15 juli 2018

Hoe de jongens benjamins1 en pupillen 1 de Hamse modder trotseerden

Een Wase cross voor benjamins 1 bij de jongens : dan kan je niet naast de AVLO-delegatie kijken. We stonden dit keer met 10 jongens aan de start, en net als bij vorige wedstrijden streden heel wat van deze 7-jarige kerels mee op de voorste rij.
 
Jannes Huyghe weet ondertussen al hoe het er vooraan de race aan toe gaat. Op de eerste helling liet hij het kopwerk nog aan andere atleten over, maar die konden dat tempo niet aanhouden. Jannes wel, en samen met een atleet van Bornem ging hij de laatste rechte lijn. In een spannende spurt trok Jannes aan het kortste eind, maar hij mag opnieuw heel fier zijn op deze zilveren medaille.
 
Verrassend snel daarna de 2de AVLO’er : Arthur Haeck had dit jaar al enkele mooie top-10-plaatsen verzameld, maar toonde in Hamme een nog betere vorm . Hij ging als derde de voorlaatste bocht in, maar spijtig genoeg zat er nog 1 atleet in z’n spoor, en die pakte met een sterkere eindspurt uit. Arthur werd vierde, dikke proficiat ! Geen AVLO-lid, maar toch ook bij de bende horend, is Lokeraar Jasper Roggeman. Na enkele podia eerder dit seizoen, snelde hij nu naar een 5de plaats.  
 
Vlak achter hem zette Victor De Poorter ook weer een sterke prestatie neer, met een 6de plaats tot gevolg. Victor komt steeds dichter in de buurt van z’n eerste podiumplek. De eerste Zeelse AVLO’er werd opnieuw Yills Vinck. Als hij zo doorgaat, zullen er zeker nog top-10-plaatsen volgen, dit keer eindigde Yills na een sterke race als 12de.  Maatje Robbe Vermeiren ging ook gezwind door de modder en had op het einde nog genoeg over om de 18de plaats vast te houden.
 
Vlak na hem : Miel Helon. Die was blijkbaar goed uitgeslapen, want hij schoot met de allereersten uit de “startblokken”, vergaloppeerde zich daarna niet en bleef de hele race mooi volgen in circa 20ste positie. Ondanks de eindspurt van de atleet achter hem hield Miel z’n 19de plaats vast. Al snel daarna zagen we ook de derde Zelenaar Luca D’hooghe door de laatste bocht komen, Luca pakte zo een mooie 24ste plaats.  Ook Emeric Beirnaert overwon met verve de strijd met de Hamse modder en plaatste zich nog mooi binnen de top-30 met zijn 29ste plaats.  
 
En dan missen we natuurlijk nog Tim Hameryck in dit rijtje. Tim zou ervoor kunnen zorgen hebben dat we met 5 AVLO’ers bij de eerste 7 eindigden, maar spijtig genoeg kreeg hij bij een botsing in het begin van de wedstrijd de spikes van een andere atleet in z’n voet of tenen (niet zelf gezien, maar Miel wist me dit te vertellen) en diende hij zo de wedstrijd te staken. Hopelijk is dat vlug hersteld en dan zien we Tim eind deze maand op de AVLO-veldloop weer meestrijden voor het podium.
 
Bij deze benjamins 1 is het trouwens razend spannend voor het winterklassement, met 5 atleten (Emeric, Victor, Arthur, Tim en Jannes) die constant haasje-over doen voor de podiumplaatsen.
 
 
Zowat 25 minuten later was het aan de pupillen 1 jongens. Deze (ondertussen toch al enigszins) ervaren crossers kenden het Hamse terrein al goed van vroeger bij de benjamins, en mochten nu de extra helling halverwege erbij doen. Het werd iets minder zonnig (regen was er dan nog niet te bespeuren), het parcours werd na de 6 voorgaande wedstrijden nog wat drassiger... Gelukkig kunnen onze wit-zwarten van 2006 wel wat modder aan.  Vlak achter de topfavorieten merkten we al onze eerste AVLO’er Ruben De Smedt op in zevende-achtste positie. Hij verzwakte niet, maar gleed spijtig genoeg wel onderuit in een gladde afdaling, wat hem op het einde 3 plekken kostte. Een 12de plaats en de prijs voor zwartste clubtruitje waren zijn deel ! 

Sander Haeck leek ook geïnspireerd door de race van broer Arthur en zette zijn beste prestatie van het seizoen neer. In de eerste hectometers mooi mee in het midden van het pak, en door de wedstrijd goed in te delen, wist Sander zelfs een knappe 17de plaats uit de brand te slepen. Loïc De Vos misten we bij de opwarming, dus het was een verrassing om hem toch aan de start te zien staan. Door autopech op weg naar Hamme waren Loïc en zus Faustine maar net op tijd op de cross geraakt. 
 
 
Loïc startte zoals steeds op zijn eigen tempo, maar in deze omstandigheden lukte het niet om naar een top-5-plaats op te rukken zoals in zijn november-crossen. Loïc eindigde op de 20ste plaats in Hamme. Sander en Loïc blijven zo in een nek-aan-nek-race voor de 1ste plaats in het winterklassement. 
 
Ook Mauro Helon was, na te zijn weggedrumd in de start, aangewezen op achtervolgen vanuit zowat laatste positie. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan in al die modder. Met z’n gekende sterke eindspurt (op een naar zijn zin te korte aankomststrook) snelde Mauro toch nog naar een mooie 28ste plaats. Ook Vic Bries lijkt na z’n vervelende hielblessure weer goed op dreef de laatste maanden. Hij deelde z’n wedstrijd opnieuw goed in, hield z’n tempo in de modder en op de heuvels en had op het einde ook nog genoeg jus in de benen om de atleet achter hem af te houden en als 34ste te arriveren.

foto Yves Van Lokeren